OVE RASE PASA NEĆE SMETATI LJUDIMA KOJI SU ALERGIČNI NA NJIH: Jedna sa spiska se opšte NE LINJA, morate da znate
Pas, Foto: Life with Malamutes/ Printscreen/ Youtube

sjajno

OVE RASE PASA NEĆE SMETATI LJUDIMA KOJI SU ALERGIČNI NA NJIH: Jedna sa spiska se opšte NE LINJA, morate da znate

Ne postoje psi koji uopšte ne proizvode alergene, već je reč o rasama koje ih proizvode u malim količinama i blažem sastavu

Objavljeno: 10:59h

Iako alergije na pseću dlaku nisu retke, važno je voditi računa o tome i ne izlagati se nepotrebnim rizicima po zdravlje. Ukoliko ste ljubitelj pasa, a imate alergijsku reakciju kad god ste blizu njih, ne brinite, jer postoje rase idealne za vas.

Slično kao i sa mačkama, alergija neke osobe na pseću dlaku u stvari nije alergija na samu dlaku, već na protein koji psi proizvode: on se nalazi u pljuvački, urinu i peruti i prenosi se lizanjem na krzno psa.

Ne postoje psi koji su potpuno bezbedni za alergične osobe, tj. oni koji uopšte ne proizvode alergene, već je reč o rasama koje ih proizvode u malim količinama i blažem sastavu, piše Apetit.rs.

Espreso ljubimac, Pas, Kućni ljubimci
foto: Aleksa Petrović

Bolonjski pas, kovrdžavi bišon, havanski bišon i maltezer, uprkos bujnoj beloj ili prošaranoj dlaci, spadaju u rase koje se najčešće preporučuju alergičnim ljudima zbog slabe sklonosti ka linjanju i perutanju. Uz sve to, sa određenim razlikama u karakteru, ove rase su idealni ljubimci kako zbog svoje inteligencije, tako i zbog skromnijih potreba.

Pudla uz sve svoje neverovatne osobine takođe spada u grupu hipoalergijskih pasa, što je čini još idealnijom i pristupačnijom ljubiteljima ove rase.

Vesti (zapadnoškotski beli terijer) još jedan mali i neodoljivi zvrk koga bezbedno možete odabrati za ljubimca i u slučaju da ste alergični.

Šnaucer (patuljasti i standardni) je rasa sa neodoljivom "bradicom" i kratkom dlakom koja se retko linja. Uz to, poznat je kao vrlo pametan i dobroćudan ljubimac.

Jorkširski terijer ima dugu svilenu dlaku koja ne iritira alergične vlasnike, a zahvaljujući temperamentu, slovi za psa koji odgovara strpljivim i posvećenim vlasnicima.

Henrik, Espreso ljubimac, Pas, Terijer, Jorki
foto: Privatna arhiva

Portugalski vodeni pas idealan za ljubitelje većih i aktivnijih rasa. On se gotovo ne linja i ne peruta, pa je savršen izbor za ljubimca.

Irski vodeni španijel je pogodna rasa za alergične vlasnike ali i ljude spremne za avanturu, s obzirom na njegovu lovačku prirodu.

Avganistanski hrt takođe spada u veće rase i pleni kraljevskom figurom i božanstvenom, dugom svilenkastom dlakom.

Ovo su samo neke rase koje vam mogu obogatiti život, bez opasnosti od alergijskih reakcija.

Bonus video:

02:40

AKO PAS MRDA REPIĆEM, NOŽEM BI MU IZVADILI SRCE I PILI KRV! Stručnjak progovorio o RITUALU JEZIVE SEKTE koja se nalazi u Srbiji

(Espreso/Telegraf/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.